Carnauba? Keramiskt? Lackskydd? Avrinning = Bra skydd?

Carnauba? Keramiskt? Lackskydd? Avrinning = Bra skydd?

I det här blogginlägget tänkte jag förklara lite skillnaden mellan olika begrepp, den eviga debatten om vax eller keramiska produkter och försöka göra det lite lättare att förstå varför man bör ha ett lackskydd, vilken typ av lackskydd samt hur jag har framställt mina produkter och varför jag valt som jag har gjort. 


Så om vi börjar med vad är ett lackskydd och varför ska jag ha det? 
Ett lackskydd kan man egentligen snabbt och enkelt förklara med en produkt som bildar en hinna över lacken/klarlacken för att skydda den, produkterna kan variera i hårdhet och tjocklek sen finns det en hel uppsjö med olika formler hur dom framställs.
Den främsta anledningen till varför man bör ha ett lackskydd är för att inte nöta på bilens klarlack i onödan vilket i sin tur kommer ge bilen en längre livslängd. Klarlacken på en bil är ungefär lika tjock som ett A4 papper så om man ständigt tvättar bilen felaktigt eller missköter den och det behöver poleras har man bara X antal gånger på sig innan klarlacken är borta. Så min tanke bakom produkterna är att man ska bygga lager på lager för att nöta på lackskyddet som ligger överst och på så sätt aldrig behöva bråka med klarlacken som bevaras under. Slänger upp en fin bild på hur jag tänker så ni förstår lite lättare.

 


Om vi ser till rent skyddsmässigt så förespråkar jag keramiska produkter alla dagar i veckan före carnaubavax. Ett keramiskt lackskydd är en syntetisk produkt framställt av ett labb för olika syften men i mitt fall framförallt skydd. En så bra skyddande yta som möjligt är jag ute efter. En keramisk produkt är ofta framställd på så sätt att den ska kunna skydda mot alla olika element vilket gör den både bättre för att skydda mot frätande fågelbajs och surt regn men även ett tåligare skydd mot solen och avleder värmen, står emot UV-strålar och kemresistent.


På en svart bil en varm sommardag kan lackens temperatur nå upp mot 80-85 grader, om vi då tar carnaubavax som är ett naturligt ämne från vaxpalmens blad så har jag otroligt svårt att se att palmbladen blir 80-85 grader vilket gör att carnaubavaxet bara kan skydda lacken till viss del innan vaxet är förbrukat. Hänger ni med på hur jag tänker?

 

Men carnauba är absolut inte värdelöst för det. Det ger en riktigt bra glans och det är därför man tillsätter olika ämnen för att öka hållbarheten på ett vax så man kan behålla glansen längre än rent carnauba vilket mest troligen hade spolats bort efter en vända avfettning. 


Vad ska jag ha, och när? Carnauba eller Keramiskt?

Ja så om keramiska produkter nu är så bra som du vill få det att framstå som verkar det vara en mirakelprodukt? Absolut inte, även solen har sina fläckar och det har keramiska produkter också.

Keramiska lackskydd är mycket känsligare än vaxer för kalkfläckar och har en tendens att bränna fast hårdare, går oftast att lösa enkelt med en snabb vända polish men absolut enklast är att alltid vara noggrann med att torka ordentligt efter tvätt.

Det är otroligt svårt att få bort ett keramiskt lackskydd efter att det har härdat ordentligt.

Det "straffar" dig snarare än belönar dig om du missköter bilen(inte tvättar regelbundet).

Så om man inte tänkt behålla bilen mer än 2-3 år och tvättar den regelbundet(absoluta minimum 1 gång i månaden, helst en gång i veckan) hoppa över ett riktigt keramiskt lackskydd(självklart finns det undantag tex sportbilar eller liknande där det är större chans att nästa ägare kommer tvätta bilen regelbundet) och kör på någon quick coat/sealant/vaxa bilen under tiden istället.

Det finns en hel del produkter som lämnar en skyddande yta med en hållbarhet på allt mellan 6-12 mån som är ett bättre alternativ i så fall.

  

Täcker keramiska lackskydd repor? 
Svar nej, ett keramiskt lackskydd kommer inte täcka några repor så det är otroligt viktigt att man har den finish på lacken man är nöjd med innan applicering, det behöver nödvändigtvis inte vara ett 100% repfritt resultat så länge man själv är nöjd med resultatet men det är viktigt att man är medveten om att lackskyddet i sig inte kommer "bygga" något lager. Ett keramiskt lackskydd bondar med klarlacken och formar som ett hårt "skal" tillsammans. Tänkte gå tillbaka till mina otroligt fina teckningar så ni kanske förstår lite lättare även om det är svårt att förklara med bild. Jacken ska då representera repor

Om vi jämför med ett vax då? Kommer det täcka repor? 

Svar ja, ett vax kommer lägga sig som ett täcke över klarlacken och därmed fylla igen vissa repor(självklart finns det en gräns för hur djupa repor som kan täckas) men enkelt förklarat så ja, det kan dölja en del repor genom att det fyller igen repan och sen formar en slät yta ovanför klarlacken. 

Här har ni en annan fin teckning att jämföra med så kanske ni förstår skillnaden? 

Jag har ingen avrinning kvar, är mitt lackskydd slut nu? 

Inte nödvändigtvis, avrinningen och skyddet är två olika egenskaper och bara för att avrinningen avtar behöver det inte betyda att dom skyddande egenskaperna är borta men absolut kan man ha det lite som en fingervisning för att applicera ett nytt lager av produkten, även om ni har kvar lite av skyddet gör det inget att förnya med ett nytt lager för att boosta glansen och skyddet på nytt. Ibland kan det även räcka med att avfetta ytan ordentligt eller köra en repa flygrostlösare för att få bort eventuella kontamineringar som hindrar produkten från att göra sitt jobb.  

Tar vi olivolja som exempel så skulle man få riktigt bra avrinning men ni kommer inte ha något skydd för lacken så det är viktigt att jämföra äpplen med äpplen och inte päron med ananas.

Jag har ett keramiskt skydd på bilen, behöver jag aldrig mer tvätta?

Som tidigare nämnt lite högre upp så är det helt fel. Många företag väljer att marknadsföra sig på så sätt att deras keramiska skydd aldrig mer kräver en tvätt, underhåll eller att man kan slå med yxa på ytan, en sån marknadsföring skulle jag aldrig kunna stå bakom då det är att ljuga sina kunder rakt upp i ansiktet vilket inte är min grej och väljer hellre att informera och sprida kunskap så får folk välja själva vilket lackskydd som passar dom bäst. Keramiska lackskydd kräver sitt underhåll för att det ska fungera på det sätt det är utformat för. 

Keramiska produkter består i dom allra flesta fall av kisel(kiseldioxid, SiO2) och vissa produkter kan ibland till och med skapa som en "fet" yta vilket kan dra till sig smuts om man kör i regn eller liknande, det som är fint är att nästa gång du tvättar bilen så kommer inte smutsen sitta fast lika hårt som på en obehandlad yta.

Kan man lägga ett vax ovanpå ett keramiskt lackskydd? 

Ja, det går, lite beroende på sammansättningen av produkterna kan eventuellt vissa produkter motarbeta varandra men generellt sett så skulle jag säga att ja det går, mest troligen kommer du bara få ännu bättre glans med ett vax ovanpå. I värsta fall kommer vaxet hindra avrinningsegenskaperna från lackskyddet och önskar man få bort det är det oftast löst med en lite hårdare omgång avfettning än vanligtvis så ingenting ligger ovanpå och hindrar lackskyddets egenskaper, ibland kan det krävas ett par omgångar avfettning beroende på vilket vax man använt sig av. 

Djupare än så här tänkte jag inte gå just nu utan det var en litet inlägg om dom två vanligaste lackskydden och försöka ge er en lite bättre bild av vilket alternativ som passar just era förutsättningar. Har ni några övriga funderingar eller frågor kan ni alltid kommentera det här blogginlägget, skriva till oss på instagram/facebook(@klin.se) eller slänga iväg ett mail till [email protected] 

Trevlig helg :) 

- Keep it Klin.